Znajdujesz się na stronie: Home » Medycyna » Interpretacje badań laboratoryjnych

Interpretacje badań laboratoryjnych

W dziale tym przedstawiamy: wyjaśnienie skrótów, opis, znaczenie, normy najczęściej wykonywanych badań laboratoryjnych.

  • Szukaj
  Nazwa Opis
APTT

Bada się czas krzepnięcia osocza po dodaniu aktywatora krzepnięcia

Amonia

Stężenie zależy od resorpcji z przewodu pokarmowego (gdzie powstaje w trakcie trawienia białek przez bakterie jelita grubego) oraz od zdolności detoksykacyjnych wątroby (gdzie jest zużywany do produkcji mocznika)

Amylaza (oamylaza) (diastaza)

  • produkowana przede wszystkim przez ślinianki i trzustkę, wydalana przez nerki i przewód pokarmowy
  • rozkłada cukry złożone (skrobię i glikogen) na cukry proste
  • przy uszkodzeniu trzustki, gruczołów ślinowych w procesie zapalnym lub zastoju dostaje się do krwi i można stwierdzić jej podwyższone stężenie w surowicy krwi

ASO

Są to przeciwciała skierowane przeciw antygenom paciorkowców p-hemolizujących grupy A

AspAt

  • występuje w komórkach wątrobowych, ale także w komórkach mięśniowych (mięśni szkieletowych oraz mięśnia sercowego), nerkach, erytrocytach
  • uwalniana w zwiększonych ilościach do krwiobiegu przy uszkodzeniu lub obumarciu komórek

AT III (Antytrombina III)

jest naturalnym inhibitorem krzepnięcia, który jest odpowiedzialny za utrzymanie płynności krwi krążącej; niedobór AT III usposabia do zakrzepów i zatorów

Autoprzeciwciata * przeciwciała skierowane przeciwko własnemu organizmowi * przyczyna ich tworzenia często jest nieznana * choroby, którym towarzyszą, nazywamy chorobami autoimmunizacyjnymi
Azotyny wytwarzane są przez bakterie z azotanów obecnych w moczu

Newslatter

Powiadomienie o nowościach

Czy wiesz że...?

» Po ciężkim posiłku

Po ciężkim posiłku dobrze jest wypić filiżankę espresso. Obecność kofeiny w żołądku pobudza go do wydzielania gastryny...

» Likopen

Likopen - to przeciwutleniacz, chroniący nasz organizm przed nowotworami, zawałem serca. Obniża poziom szkodliwego cholesterolu oraz przyśpiesza gojenie ran. Jego źródłem są czerwone warzywa.