Znajdujesz się na stronie: Home » Kuchnia i dom » Kiełki - samo zdrowie » Kiełki lucerny

Kiełki lucerny

Email Drukuj PDF

Kiełki lucerny (Medicago sativa) są cennym źródłem fitoestrogenów(hormonów roślinnych - które w naturalny sposób pomagają zwalczać objawy menopauzy). Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca.

Zawierają kanwaninę, substancję pomagajacą zapobiegać szczególnym odmianom nowotworów, takich jak rak trzustki, okrężnicy, leukemia. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Przynoszą ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć.

Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, kiełki lucerny polecane są osobom, które nie tolerują preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu.

 

Jak właściwie hodować kiełki lucerny:

Czas namaczania nasion: 4-6 h
Czas kiełkowania: 5-6 dni
Metody hodowli: słoik, kiełkownica
Sposób jedzenia: surowe

Jakie witaminy zawierają kiełki lucerny:

Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E

Jakie składniki mineralne zawierają kiełki lucerny:

Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, siarka, selen

Fitoestrogeny, lecytyna, chlorofil, beta-karoten, saponiny, błonnik, białko (42%)

 

Newslatter

Powiadomienie o nowościach

Czy wiesz że...?

» Po ciężkim posiłku

Po ciężkim posiłku dobrze jest wypić filiżankę espresso. Obecność kofeiny w żołądku pobudza go do wydzielania gastryny...

» Likopen

Likopen - to przeciwutleniacz, chroniący nasz organizm przed nowotworami, zawałem serca. Obniża poziom szkodliwego cholesterolu oraz przyśpiesza gojenie ran. Jego źródłem są czerwone warzywa.

Polecane

Zobacz nasze kasy fiskalne śląsk z panelem dotykowym.