Znajdujesz się na stronie: Home » Kuchnia i dom » Kiełki - samo zdrowie » Kiełki soczewicy

Kiełki soczewicy

Email Drukuj PDF

Ten rodzaj kiełków polecany jest szczególnie kobietom w ciąży, ponieważ zawierają duże ilości kwasu foliowego, substancji która jest związana z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego płodu. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.

 

Kiełki soczewicy (Lens culinaris) zawierają witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego spore ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Podobnie jak kiełki lucerny polecane są dla osób, które nie tolerują preparatów żelaza.

Jak właściwie hodować kiełki soczewicy:

Czas namaczania nasion: 8-10 h
Czas kiełkowania: 3-5 dni
Metody hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
Sposób jedzenia: surowe lub podduszane

Jakie witaminy zawierają kiełki soczewicy:

Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K

Jakie składniki mineralne zawierają kiełki soczewicy:

Wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, sód, siarka

Beta karoten, koenzym Q10, błonnik, amigdalina, lignany, kwas pangamowy, inozytol, PABA, lecytyna, białko (21%)

 

Newslatter

Powiadomienie o nowościach

Czy wiesz że...?

» Po ciężkim posiłku

Po ciężkim posiłku dobrze jest wypić filiżankę espresso. Obecność kofeiny w żołądku pobudza go do wydzielania gastryny...

» Likopen

Likopen - to przeciwutleniacz, chroniący nasz organizm przed nowotworami, zawałem serca. Obniża poziom szkodliwego cholesterolu oraz przyśpiesza gojenie ran. Jego źródłem są czerwone warzywa.

Polecane

Myślisz, że masz żylaki odbytu w ciąży , lód przynosi ulgę. Minerał jakim jest najlepszewitaminy.pl jest składnikiem kości i zębów.