Znajdujesz się na stronie: Home » Kuchnia i dom » Kiełki - samo zdrowie » Kiełki fasoli mung

Kiełki fasoli mung

Email Drukuj PDF

Kiełki Fasoli Mung (Vigna radiata) zawiera bardzo duże ilości białka (podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe). Pochodzi z Chin, co ciekawe wyhodowano ją specjalnie by otrzymywać z niej właśnie kiełki. Kiełki fasoli Mung zawierają enzymy które powodują, że białko jest łatwoprzyswajalne. Są również znacznie łatwiej strawne niż "dorosła" fasola.

Ten rodzaj kiełków poleca się osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, ponieważ substancje w nich pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL. Duże ilości antyutleniaczy zapobiegają chorobom serca i nowotworom.

Kiełki mung stosuje się przede wszystkim w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej - na zimno lub na gorąco.

Jak właściwie hodować kiełki fasoli mung:

Czas namaczania nasion: 10-12 h
Czas kiełkowania: 4-5 dni
Metody hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
Sposób jedzenia: surowe lub podduszone

Jakie witaminy zawierają kiełki fasoli mung:

Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K

Jakie składniki mineralne zawierają kiełki fasoli mung:

Wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor

Błonnik, karoten, białko (25%)

 

Newslatter

Powiadomienie o nowościach

Czy wiesz że...?

» Po ciężkim posiłku

Po ciężkim posiłku dobrze jest wypić filiżankę espresso. Obecność kofeiny w żołądku pobudza go do wydzielania gastryny...

» Likopen

Likopen - to przeciwutleniacz, chroniący nasz organizm przed nowotworami, zawałem serca. Obniża poziom szkodliwego cholesterolu oraz przyśpiesza gojenie ran. Jego źródłem są czerwone warzywa.

Polecane

Produkujemy artykuły reklamowe - zapraszamy do kontaktu Super ceny części samochodowe gwarancja satysfakcji Skórzane czapki damskie specjalnie dla Ciebie. Owalne dywany dziecięce ze wzorem boiska lub piłki.